A rossz cipő által okozott panaszok

Manapság mindenki inkább a divatos cipőket részesíti előnyben a kényelmes, egészséges lábbelik helyett. Mielőtt vásárolni megyünk, ismerjük meg, milyen ára van, ha nem megfelelő cipőt választunk.

A láb elváltozásaiért csak a cipő soha nem okolható. Ha lábunk nem hajlamos deformálódásra, akkor a legegészségtelenebbnek tartott cipők sem fognak bajt okozni. Azonban sok esetben a cipők által okozott túlterhelés, rossz testtartás a láb elváltozását, és erős fájdalmat okozhat.

Ha szorít a cipő

Ebben az esetben az előláb kiszélesedik, a nagylábujj elhajlik, és a tövénél gyulladt dudor, bütyük keletkezik. A kényelmes cipők, és speciális talpbetétek enyhíthetik a panaszokat, véglegesen azonban csak műtéti úton szüntethető meg.

Ha a cipő a sarok felőli résznél irritálja a sarokcsont és az Achilles-ín találkozását, az Achilles-ín körül fájdalmas dudor alakulhat ki, a panaszokat a cipő cseréje általában mérsékli.

A magas sarok

Az előláb kiszélesedéséhez, és a harántboltozat süllyedéséhez köthető még a metatarsalgia. A túl magas sarok miatt előrebillenő lábfej a lábujjtöveket terheli, és ez erős fájdalommal jár.

A magas sarkú cipők miatt a test gravitációs központja eltolódik, ezáltal a boka, a medence, a térd és a gerincoszlop nagyobb terhelésnek lesz kitéve. A magas sarok miatt a gerinc helyzete megváltozik, nyomást gyakorolva a hát és nyaki idegekre, ami állandó fejfájást okozhat.

A lapos sem jó?

A sarok nélküli cipők is – kevesebbet is – okozhatnak problémát. Az Achilles-ín túlfeszülhet, a sarokgumó túlterhelődhet, a lúdtalpasoknál kialakíthatja a sarok-sarkantyú betegséget.

Az ideális sarokméret nők esetében 3-4, férfiakéban 1-2 centiméter.

Gyerekeknél különösen fontos a megfelelő lábbeli

Gyermekkorban rendkívül fontos, hogy a boka és sarok megfelelő tengelyű legyen. Ebben a korban egy rossz cipő könnyedén hozzájárulhat a lúdtalp, vagy a bokasüllyedés kialakulásához. A túl szoros cipők pedig ronthatják a láb vérkeringését, ami számos problémáshoz vezethet.

Milyen cipőt válasszunk?

A cipővásárlásnál az elsődleges szempont – főleg gyermekkorban – a kényelem, és a helyes lábtartás legyen. Ha nyitott szemmel járunk, akkor meg tudjuk találni az arany középutat, az olyan cipőt, ami egészséges és esztétikus egyszerre.

Forrás:

2012.08.29. - Szerda

Hírlevél feliratkozás